måndag 29 september 2008

Tillägnat Emma Ederyd!

Detta inlägg är till dig, Emma. Jag tänkte på dig när jag bakade för du brukar ju göra såna där roliga bröd, typ scones med valnötter och sånt. Här får du ett recept till din samling!

500 g torkad frukt, välj vad du gillar.

2 dl linfrö (eller ta hälften solrosfrön)

4 dl grovt rågmjöl (eller nåt annat grovt du har hemma)

6+1 dl vatten

1 pkt jäst (50g)

2 tsk salt

200 g hasselnötter (eller andra som du vill ha, kan även uteslutas för allergiker)

ca 11 dl mjöl (även detta kan blandas med nåt grövre)

Fibrex till topping


Gör så här:
Strimla frukten, lägg frukt, linfrö och rågmjöl i en bunke. Häll över 6 dl kokande vatten. Rör om, svalna till 37 C.

Rör ut jästen i 1 dl kallt vatten. Blanda ner jästvattnet, salt och nötter i degblandningen. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta degen i 10 min. Låt jäsa en timme under duk.
Arbeta in resten av mjölet. Dela degen i lämpligt stora bullar, ex 20-24 st. Toppa med exempelvis fibrex. Ut på plåt, jäs 45 min.
Grädda 12-15 min 225C. Svalna på galler.




Söta, grova bullar med ordentligt tuggmotstånd och mycket mättande!

1 kommentar:

Anonym sa...

WOW! Jag känner mig både hedrad och sugen! Klart jag måste ta mig an uppgiften för de ser riktigt smarriga ut! Tack underbara :)